Nou!

Vrei sa te plimbi prin propria casa in 3D inainte de terminarea proiectului?

Iti propun pentru aceasta realizarea unui model 3d in format interactiv si editabil. El contine terenul, fundatia, stuctura, peretii, tamplaria si anvelopanta. Pentru a-l vizualiza, explora sau edita se poate descarca si utiliza programul Google Sketchup.

"La ce imi este el util acest model 3d? Nu am deja imagini?"

Acest model 3d s-a dovedit extrem de util in cazul altor beneficiari care au putut prin acesta sa inteleaga cum este compartimentata casa, care sunt propotiile spatiilor interioare, cum se circula, cum se vad anumite zone, dar au vazut si cum este configurata structura sau pe unde vor trece traseele de ventilatie, per total, cum sunt toate acestea corelate. Pe acesta se poate discuta se poate experimenta, se pot pune la punct detalii si pot fi luate deciziile finale, evitand modificari de proiect, modificari in santier sau intrebari de dupa predare cum ar fi:

 • "cat de inalta este camera aceasta?";
 • "cum se deschide usa aici?";
 • "incape frigiderul acolo?";
 • "cum vine tavanul aici?";
 • "cat de inalta este fereastra aceasta, ajung la ea?"
 • "unde va sta TV-ul?",
 • "ce vad cand stau pe canapea?" etc.

Ce inseamna o modificare de proiect?

Orice modificare de proiect are ecou in tot proiectul si poate naste alte probleme, uneori nevazute chiar si de proiectant, ducand la pierderi de materiale, de bani, de timp, de nervi etc. Nimeni nu poate sti in totalitate ce implica o modificare.

Exemple:

 • ferestre inegale. La unii pereti pot fi proiectate grinzi mai mari, acolo unde nu s-au cerut ferestre. Daca se adauga o fereastra dupa proiect trebuie ajustate toate celelalte ferestre de pe fatada ca sa se alinieze corect. Altfel, fatada cu pricina pare un accident nefericit;
 • se cere o fereastra in plus la proiect, inainte de predare. Arhitectul spune "da, se face", constructorul la fel. In santier, acolo va aparea o grinda mai mare, de care nu mai stie nimeni. Proiectul de rezistenta este deja calculat asa si este printat, iar proiectantii lucreaza cu totii deja la alte proiecte in timp ce la acesta se asteapta ultimele 2 avize;
 • se doreste un lavoar in subsol, dupa predarea proiectului. Peretele subsolului este turnat si hidroizolat, o gaura in acesta pentru o noua conducta (neprevazuta in proiect) inseamna o sumedenie de microfisuri intr-o structura noua si durata de viata a cladirii mult micorata. Pe langa asta, inseamna un deranj la instalatia deja terminata => risc de infiltratii si pierderi;
 • un spatiu prevazut in proiect ca "terasa acoperita" inchis si incalzit dupa aceea de beneficiar => mai frig in restul casei (sistem de incalzire calculat la o capacitate care acum este depasita) si condens la ferestrele terasei avand ca rezultat final mucegaiul (terasa nefiind hidro si termoizolata prin proiect);
 • efectul de "casa micorata de constructor" - cele mai multe modificari au loc cand casa se afla la rosu, iar beneficiarul constata ca a comandat o casa prea mica. In realitate este o iluzie optica. O incapere cu pereti caramizii si gri inchis cu texturi, pare mai mica decat una vopsita alb si fara textura. Albul deschide si mareste, ochiul nu focalizeaza bine pe un perete alb si astfel, acesta pare departe. Caramiziul, griul etc intuneca si micsoreaza. O experienta in prealabil a beneficiarului cu casa inainte de a construi, chiar si virtual in 3D, il poate feri de greseala de a mai face modificari pentru ca deja cunoaste spatiul.

O mostra dintr-un model 3D de casa este prezentata aici:

Asadar, acest model 3D vine sa usureze comunicarea beneficiar-arhitect-inginer-constructor si vine sa preintampine o serie de probleme ce pot aparea din diverse motive pe parcursul proiectarii si construirii casei.

Un astfel de model 3D este optional, este mai detaliat decat cel de concept si se poate comanda in faza de autorizatie (DTAC).

Pretul acestuia este de 800 lei si poate fi realizat in 2-4 zile, dupa el fiind apoi elaborat conceptul final si proiectul tehnic.