Nou!

Vrei sa te plimbi prin propria casa in 3D inainte de terminarea proiectului?

Iti propun pentru aceasta realizarea unui model 3d in format interactiv si editabil. El contine terenul, fundatia, stuctura, peretii, tamplaria si anvelopanta. Pentru a-l vizualiza, explora sau edita se poate descarca si utiliza programul Google Sketchup.

"La ce imi este el util acest model 3d? Nu am deja imagini?"

Acest model 3d s-a dovedit extrem de util in cazul altor beneficiari care au putut prin acesta sa inteleaga cum este compartimentata casa, care sunt propotiile spatiilor interioare, cum se circula, cum se vad anumite zone, dar au vazut si cum este configurata structura sau pe unde vor trece traseele de ventilatie, per total, cum sunt toate acestea corelate. Pe acesta se poate discuta se poate experimenta, se pot pune la punct detalii si pot fi luate deciziile finale, evitand modificari de proiect, modificari in santier sau intrebari de dupa predare cum ar fi:

  • "cat de inalta este camera aceasta?";
  • "cum se deschide usa aici?";
  • "incape frigiderul acolo?";
  • "cum vine tavanul aici?";
  • "cat de inalta este fereastra aceasta, ajung la ea?"
  • "unde va sta TV-ul?",
  • "ce vad cand stau pe canapea?" etc.

Orice modificare de proiect are ecou in tot proiectul si poate naste alte probleme, uneori nevazute chiar si de proiectant, ducand la pierderi de materiale, de bani, de timp, de nervi etc. Nimeni nu poate sti in totalitate ce implica o modificare.

Exemplu:

Beneficiarul doreste o modificare si cere arhitectului sa predea anumite planse cu o modificarea aceea. Zis si facut, totul corelat, totul gandit si reglat. Plansele ajung pe santier de la arhitect, la beneficiar si apoi la dirigintele de santier care i le da lui Ghiță, seful de santier. Ghiță le lasa pe o masa si ii spune lui Mitica fierar-betonistul ca are plansele dupa care va lega armatura pe masa. Intre timp Dorel vine si pune o scandura pe masa peste planse ca sa o sprijine pentru a soate un cui din ea. Mitica vine la masa si ia plansele vechi care erau tot pe masa putin mai incolo, doar acelea se vedeau. Toata lumea fericita si lucrarea executata pana cand vine producatorul de tamplarie si aduce o fereastra mai inalta decat golul. Se constata ca cineva nu si-a facut treaba bine. Cine sa fie? Producatorul a avut documentatia care trebuie, arhitectul a facut ce a trebuit (dovada fiind plansele), dirigintele, Ghiță si Dorel au facut ce trebuiau ei sa faca, in schimb a fost invinuit Mitica pe nedrept ca nu a avut documentatia potrivita. Vinovatul real, scandura, si-a depasit fisa postului: a ascuns plansele. Cum tragi la raspundere o scandura? Nu ai cum, asa ca beneficiarului ii ramane doar sa plateasca o alta fereastra si sa astepte pana se fabrica. Poate ca era mai bine ca acea modificare sa fi fost facuta inainte. Ramanea astfel un singur rand de planse in toata povestea, iar Mitica nimerea plansele bune, misiunea lui fiind sa le caute pe masa.

Aceasta incurcatura, de vizibilitate si logica, foarte costisitoare, dar si altele, pot fi prevenite cu un model 3D. Este mai bine sa "te joci" pe ceva virtual inainte si apoi sa iei decizia finala decat pe ceva aflat in derulare, pentru care au fost elaborate documentatii, avize, stampile, semnaturi etc si in care sunt implicati oameni, institutii, materiale, timp si bani. O mostra dintr-un astfel de proiect este prezentata aici:

Asadar, acest model 3D vine sa usureze comunicarea beneficiar-arhitect-inginer-constructor si vine sa preintampine o serie de probleme ce pot aparea din diverse motive pe parcursul proiectarii si construirii casei.

Un astfel de model 3D este optional, este mai detaliat decat cel de concept si se poate comanda in faza de autorizatie (DTAC).

Pretul acestuia este de 800 lei si poate fi realizat in 2-4 zile, dupa el fiind apoi elaborat conceptul final si proiectul tehnic.