Skip to content

Cum poti face o reabilitare de fatada?

reabilitare fatada

O simulare si totodata o posibila varianta de regandire si reabilitare de fatada a unei case existente din Piatra Craiului.

Dex: “reabilitare” – vb. I. tr., refl. a(-și) restabili buna reputație, onoarea, prestigiul știrbit. II. tr. (jur.) 1. a face o reabilitare (3). 2. a readuce în stare activă unele funcții alterate în urma unor procese patologice. III. refl. (arg.; despre elevi) a-și îndrepta situația școlară, obținând o notă bună, după note insuficiente. (< fr. réhabiliter).

Asadar, reabilitarea fatadei inseamna mai mult, nu inseamna doar des intalnita termoizolare (polistirenizare) a unei cladiri, aceea este reabilitare termica. Aici este vorba de restabilirea unei stari anterioare functionale sau readucerea la starea de functionare si/sau aducerea unor imbunatatiri dupa o cerinta noua (estetica, functionala, structurala etc).

reabilitare fatada

Sursa foto: Panoramio

Casa din imagine este aleasa la intamplare. Pe aceasta am facut o propunere de reabilitare fatada din curiozitatea de a vedea cum se poate imbunatati aspectul, iar ideea articolului mi-a venit pe cand faceam un traseu prin munti. 

In aceasta imagine apar:

– o casa, care nu a fost terminata si judecand dupa aspect are cativa ani. Probabil beneficiarul a adus constructia la un stadiu in care sa poata locui in ea fara sa stea sub cerul liber. A pus punct construirii fie pentru ca e suficient de multumit de ce a realizat, fie pentru ca nu mai are bani, cum se intampla adesea;

– un peisaj. Este vorba de Rezervatia Naturala Piatra Craiului. El insa poate fi peisajul urban in care noi oamenii ne perindam zi de zi, …habitatul nostru, cum este urmatoarea imagine din Bucuresti.

reabilitare fatada

Daca mergem prin natura si vedem o casa construita in mijlocul ei, eventual cu un acoperis albastru strident sau rosu, ne supara sau altfel spus “ne zgarie pe retina”. In oras e la fel, numai ca asa arata si contextul. O casa stridenta e la locul ei in acest context pentru ca toate casele sunt la fel: cutii cu sarpanta, totul viu colorat dar monoton si repetitiv. Aceasta casa din rezervatie fiind mai mica si mai putin colorata parca nu supara asa de tare insa se pot face si aici cateva imbunatatiri.

Varianta propusa este o posibila reabilitare de fatada. Nu este neaparat cea mai buna, insa se distanteaza de ceea ce e banal. Se ditanteaza de acea cutiuta cu sarpantica monotona si colorata la fel, de sus pana jos, pe care o vedem atat de des in peisajul urban, peste care mai aruncam niste ferestre la intamplare si care este facuta cu maxim de material si minim de buget, tragand cat se poate de la capitolul estetic sau “rezolvand” esteticul cu o vopsea ieftina (roz sau portocaliu…poate visiniu…) ori o frumoasa tigla metalica Lindab albastra. Tigla era la oferta domne, nu de alta. Super oferta: 5 metri plus 1 moca  : D

Tigla la oferta mi-as lua si eu, insa as achizitiona o tigla cu o culoare mai neutra, mai apropiata de culorile pamantului. Pentru un trecator este o oboseala vizuala cand merge pe strada si vede: culori stridente murdarite de praf si poluare, nici cremurile sau culorile desaturate (galben pai, roz apos, gri deschis etc) nu ajuta, cabluri insirate pe stalpi, o mare interminabila de masini umflate si curbate ca niste baloane colorate din care ies tot felul de lumini, sunete si gaze… Lucruri nesesizate  si neconstientizate de multe ori, dar care actioneaza asupra noastra.

Ce as face daca as avea o casa cu ziduri deja ridicate, drepte, fara console sau decrosuri, adica o cutiuta cu sarpantica? Reabilitare fatada:

– exista varianta jocului de grosimi la termoizolatie: daca o casa de caramida sau lemn are nevoie de 10 – 15 cm de vata minerala pentru a avea caldura in interior, as putea sa jonglez cu 2 sau mai multe grosimi fara sa compromit conservarea caldurii sau bugetul: jocuri de 5cm + 20cm sau de 8cm + 15cm etc. Scopul: realizarea unei volumetrii sau a unor linii care sa dea o forma si un alt aspect casei, mai personalizat, mai individualizat, mai coerent, imbunatatind considerabil imaginea generala.

– materiale: pe unele straturi de termoizolatie pot veni cu o placare de lemn sau piatra, un lambriu, o tencuiala texturata sau (cel mai economic) o vopsea care sa dea un contrast (bine venit pe o cromatica generala neutra).

– design. Acesta e limitat doar la o cutie sau mai exact la fetele cutiei. In cazul casei din rezervatie ferestrele sunt deja date, sunt fixe = inca o constrangere. Numarul de posibilitati ramane totusi mare iar variantele sunt multe, creativitate sa fie, ca de buget nu prea e nevoie, polistiren sau vata oricum se monteaza.

reabilitare fatada

Ce se poate face la casa din Piatra Craiului care nu are nici o noima din punct de vedere estetic si se afla intr-o zona turistica?

Reabilitare de fatada:

Se poate dubla termoizolatia existenta in proportie de cca. 50% din suprafata pentru a se realiza decrosurile care sa dea senzatia unei volumetrii pastrand vopseaua alba pe aceasta (de la 10cm la 20cm, castig si la factura de caldura). Peste termoizolatia nemodificata se monteaza un lambriu din lemn de rasinoase tratat, baituit si lacuit care sa accentueze volumetria. Se monteaza balustrade din lemn la balcoan ca sa fie casa terminata si sa se inscrie in peisaj. Pentru un contrast mai bun se poate aplica o vopsea deschisa la cuoare pe sageac si pazii.

reabilitare fatada

Concluzie

O astfel de reabilitare fatada nu este neaparat termica, insa cu un minim de buget, chiar si la un nou proiect de casa, se poate schimba total imaginea generala. Fatada poate fi adusa la o stare mai buna, se recupereaza prestigiul, asa cum spune si definitia, atat la casa cat si la context. Este si cazul peisajului de aici, pe care casa il influenteaza, asta si in prezentul unor cerinte tot mai exigente. Pe de alta parte exista si ideea ca “doar o alta casa” devine “acasa”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: